Ads Top

Dogo Arjantin Özellikleri ve Bakımı


dogo arjantin


Dogo Arjantin, görünüm olarak atletik, kaslı ve orta boyutlar da bir ırktır. Yükseklik erkekde 62-68 cm kilo 45 Kg, yükseklik dişide 60-65 cm kilo 36 Kg civarındadır. Alnı dışa doğru çıkıntılı, burun uca doğru yumuşak bir kavisle biter. Uzun güçlü çene ve güçlü dişler ile bir bütün kafası büyüktür ve adete bedeniyle bütünlük oluşturur. Keskin makas tarzı dişleri, birbirini karşılayacak biçimdedir. Kulakları uzun ve kıvrıktır. Ama genelde dik olarak kesilir. Kulaklarının kesilme sebebi bakışına daha sert bir görünüm kazandırmasıdır. Çok dikkatli, zeki ve her an tetikte bir ifadeye sahip olan gözler koyu kahverengi yada koyu ela renktedir. Burnunun ucu hep siyah renktedir. Dogo Arjantin ırkının göğüs kafesi geniş çok derindir. Karşıdan kare şeklini andıran geniş göğüs yapısı ırk  güçlü bir görünüm kazandırır. Vücudu beyaz, parlak ,ipeksi tüylerle adete örülüdür. Boyun bölgesindeki gevşek deri yapısı av esnasında korunmasına yardımcı olur. Kuyruğu çok uzundur ve sürekli aşağıda doğru durur. Ancak heyecanlandığında kuyruğunu yukarıya doğru sallar.


Dogo Arjantin Kökeni


Dogo Arjantin ırkı 1920 yılında Arjantin de Dr.Antonio Nores Martinez tarafından mükemmel bir av ve bekçi köpeği olarak üretilmiştir. Güney Amerika kökenli ilk av köpeği olarak ün salan dogo arjantin ırkı günümüz de bekçi, avcı, asker, polis, arama kurtarma ve aile köpeği olarak pek çok amaç ile kullanılmaktadır.

Dr. Antonio Nores Martinez dogo arjantin ırkının geliştirilmesine mastiff cinsinde bir tür olan Cordoba köpeği adını vererek başlamış daha sonra ırkın geliştirilmesinde Great Dane, Bulldog, Boxer, Spanish Mastiff, Great Pyrenees, Pointer, Bull Terrier, Irish Wolfhound ve Dogue de Bordeaux ırklarına kullanarak kusursuz olan dogo arjantin ırkını geliştirmiştir. Dogo Arjantin ırkının kökeni, günümüz de soyu tükenmiş bir ırk olan Alano köpeğine dayandığı da söylenilir. Fakat bu konuda bilgiler muammadır. Dr.Antonio Nores Martinez uzun seneler boyunca dogo arjantin ırkının saf bir ırk olarak tanınması ve saf özellikler kazanması için çalışmalar yapmış, ırk ilk kez 1973 yılında FCI(Federation Cynologique Internationale) tarafından saf ırk olarak kabul edilip kayıtlara geçmiştir.

Dogo Arjantin Özellikleri

Dogo Arjantin, kusursuz ve mükemmel bir bekçi köpeğidir. Ailesine bağlı olan dogo ırkı çok akıllı ve oyuncudur. Küçük çocuklarla iyi dost olurlar. Genel olarak bütün aile bireyleri ile iyi anlaşır, öpülmekten, okşanmaktan ve kucaklanmaktan çok hoşlanırlar. Aşırı zeki olan dogo ırkı çok kolay eğitilebilir. Fakat çok güçlü olan bu ırkın kuralcı ve tutarlı yani biraz dominant bir sahip tarafından eğitilmesi/yetiştirilmesi gereklidir. Yetişkin dogo arjantinler biraz agresif olsa da genel de uyarılmadıkları zaman saldırganlık yada meydan okuma gibi bir davranış göstermezler. Dogo Arjantin beslemek herkes için uygun olmayabilir. Dominant ve etkin bir avcı karakteri vardır. Yavruluktan itibaren ırkın sosyalleştirilmesine ve itaat eğitimlerine başlanmalıdır.

Dogo Arjantin Yaşam Ortamı

Dogo Arjantin günlük egzersiz ihtiyacını karşılayabileceği küçük bir bahçeye ihtiyaç duyar. Egzersiz ihtiyacını karşılayabileceği küçük bahçeli bir apartman dairesinde bile yaşayabilir. Bahçede kalabilir fakat dondurucu soğuklar da eve almak zorundasınız. Dogo Arjantin doğası gereği ılıman iklimleri sever.

Dogo Arjantin Egzersiz İhtiyacı

Dogo avcı bir ırk olduğu için günlük egzersiz ihtiyacı biraz fazladır. Bol bol doğa gezmesi ister.

Dogo Arjantin Bakımı

Kısa, ipeksi olan tüylerinin bakımı çok kolaydır. Bilinen köpek kokusu yoktur. Uzadığı zaman içe kıvrılan tırnaklarının bakımına özen gösterilmeli, düzenli olarak kesilmelidir. Dogo Arjantin ırkı az derecede tüy döker.


Blogger tarafından desteklenmektedir.