Ads Top

PitBull Özellikleri ve Bakımı


pitbullPitbull cinsi kaslı yapısıyla sanki sürekli etrafına atraksyon halindeymiş gibi gözükür. Kare şeklinde kafası, güçlü çenesi kolayca tanınan alnı ve boynu vardır. Pitbulllar büyük ırk olarak sınıflandırılır. Erkek de yükseklik 46 - 56 cm dişide 40 - 50 cm kilo erkek de 20 - 38 kg dişide 18 - 35 kg civarıdır. Geniş ve derin bir göğüs yapısına sahiptir. Ufak tefek olmasına rağmen çevik ve çok güçlüdür. Kulakları genelde dik olarak kestirilir. Kuyruğu da kesilebilir ancak genelde kesilmez. Gözlerinin çevresi farklı renklerde olabilir. Vücudu çeşitli renklerde olabilmektedir. Kuyruğu ucuna doğru incelir. Kalın, parlak kısa bir tüy yapısı vardır.

Pitbull Kökeni


Pitbull isminde de anlaşıldığı gibi Bull ve Terrier ırklarından üretilmiştir. Azim, güç, ısrarcılık ve dayanıklılık olarak diğer köpek ırkları arasında gözle görülür liderdir. Kimi araştırmacılar Pitbulların eskiden Bulldog' tan  üretildiği kanısındadır. Eski kaynaklar da bu durumu doğrular niteliktedir. Günümüzde dünyanın hemen bütün ülkelerinde özellikle de ABD' de pitbull dövüş için eğitimine yasak getirilmiştir. Beslenmesine dahi yasak getirilmeye çalışılan PitBull, bu kadar şikayet edilen bir köpek ırkı olmasına karşın pek çok üstün yeteneği olan özel bir ırktır. Av, bekçi,polis köpeği ve çoban köpeği olarak bile kullanılabilir.

Pitbull Özellikleri 

Kurnaz gülüşü(kimilerine göre sinsi), sert bakışları ve kendinden emin biraz da kasıntılı bir duruşu vardır. Günümüzde pek çok insan için bu özellikler heyecan ve kimi zaman da şimdi saldıracak korkusunu aklına getirsede durum insanlar için öyle değildir. Pitbullar  daha çok diğer köpekler cinslerine karşı saldırgandır. Şayet köpeğe saldırganlık yönünde eğitim verilmezse saldırma gibi davranışta görülmez. Aslında sanılanın tersine çok komik, iyi karakterli, sahibine son derece sadık tam bir aile köpeğidir. Hem yetişkinler, hem de çocuklarla özellikle de bebekler ile iletişimi çok iyidir. Gözü kara, zeki, güçlü ve dayanıklıdır. Ailesini, sahibini bilhassa da aile eşyalarını aşırı derecede koruma iç güdüsü vardır. Bu sebepten düşmanlara saldırabilir hatta parçalayabilir. Pitbull ırkı baskın karakterli olduğundan diğer hayvanlara tahammül edemezler. Dik kafalı ve inatçı oldukları için erken yaşta eğitilmelidirler. Acıya karşı akıl almaz derece de dayanıklılıkları vardır. Aileden hemen herkezle oyun oynarlar bu durumdan çok mutlu olurlar ,adete bir çocuk gibi bitmek tükenmek bilmeyen enerjileri ile kudururlar. Yalnız aileden olmayan kişi, çocuk yada hayvanlarla yalnız bırakılmaması önerilir. Genel olarak ırkı gereği dövüş köpeğidi. Başka hayvanlarla kavga esnasında direk boyuna saldırır ve kolay kolay bırakmaz. Şayet çok iyi eğitmen tarafından özenerek yetiştirilirse mükemmel bir bekçi ve birlikte yaşanacak refakatçi dost köpek olur.

Pitbull Yaşam Ortamı

Pitbullar gün içinde yeteri kadar gezdrilirse apartman dairesinde bile yaşayabilir. Gen yapısı gereği çok aktif olduğundan bahçeli bir evde daha keyifli vakit geçirir. Bu ırk kısa tüylü olduğundan soğuk havaları hiç sevmezler.

Pitbull Egzersiz İhtiyacı

Günlük olarak yeterli derecede düzenli egzersiz yaptırılmalıdır. Ne kadar eğitimli olursa olsun başka hayvanların ve insanların içinde mutlaka tasma ile gezdirilmelidir.

Pitbull Bakımı

Pitbull ırkı köpekler kısa ve düzgün bir tüy yapısına sahip olduğundan çok sık yıkamaya gerek yoktur. Tüylerinin bakımı kolaydır. Haftada bir fırçayla düzenli olarak tüyleri fırçalanmalıdır.
Blogger tarafından desteklenmektedir.