Ads Top

Boxer Özellikleri ve Bakımı


boxerBoxer ırkı köpekler vücut yapısı olarak çok güçlüdür. Sert, parlak ve lekeli tüyleri kahverengi, çizgili ve kızıl renkte olabilir. Günümüzde Boxer üreticiliği yapan kişiler beyaz renk yavruları pek sevmezler. Hatta bazı köpek kulüpleri ise beyaz renkli olan Boxer cinsi köpekleri ırka mensup sayıp kayıt etmez ve beyaz rengi sebebiyle ırk yarışmalarında diskalifiye nedeni sayılır. Kuyrukları genelde kesiktir fakat kulak kesimi işlemi sahibinin isteğine göre değişir. Ancak bazı ülkelerde boxer kulak ve kuyruk kesimi yasaklanmıştır. Boxer  büyük ırk olarak değerlendirilir. Erkekler de yükseklik 56-63 cm dişiler de 53 - 61 cm, ağırlık erkekler de 27-32 kg dişiler de 24-29 kg civarındadır. Boxer cinsi köpeklerin kafaları vücutları ile orantılı, kırışıksız ve zariftir. Boxerların alt çene kemiği yukarı doğru kıvrımlı olduğundan üst çene hizasını geçer. Bu sebeple ne dişleri ne dili, ağız kapalıyken gözükmez. Burunları siyah ve iridir. Göz renkleri genelde koyudur. Boynu güçlü, uzun ve kaslıdır. Vücut yapısı kare şeklini andırır. Kuyruk kesik değilse sürekli dik durur. Ön ayakları yere diktir.
Ayaklarının duruşu birbirine paraleldir. Bu dik duruşu ile adeta boksörleri andırdığı için ismi de burdan boxer olarak gelmiştir.

Boxer Kökeni


Boxer ırkının bilinen ataları iki Alman mastif cinsi köpek olan; Bullenbeiszer ve Barenbeiszer dir. Bu ırk köpekler den sonra güçlü Mastif ve kusursuz Bulldog cinsi ile üretilmiştir. Boxerların ilk kullanım alanları boğa dövüşleri, av ve araba çekimi içindi. Soy kütüğündeki bazı Boxer'ların sürü güdümünde yani çoban köpekliği de yaptığı da söylenir. Aşırı zeki, oyuncu olmaları ve kolay öğrenmeleri sebebi ile sirk köpekliği geçmişleri de bulunur. Tarihte ilk Boxer ırkı damızlık kayıtları tutulmaya başlanmadan önceki üretimler çok özensizdir. Boxerlar Alman kökenli olduğu halde ismi Boxer olarak, duruşu ve hareketlerindeki serilik sebebiyle dövüş stiline benzetilerek İngilizlerce konulmuştur. Boxer geçmişte sert yaratılışlı olsa bile günümüzde duyarlı ve kibar aile köpeği halini almıştır. Boxer cinsi köpekler koruma, polis, bekçi köpeği, asker köpeği, arama ve kurtarma köpeği olarak da kullanılır.

Boxer Özellikleri

Boxer yaradılışı gereği çok enerjik, canlı, mutlu, meraklı, oyuncu bir köpektir. Zekasının diğer köpek ırklarına nazaran üstün olması sebebi ile itaat yarışmaları için uygun bir köpektir. Devamlı hareketli olması bitmek tükenmek bilmeyen enerjisinin yanında sahibi ve ailesi ile de yakın bağları vardır. Boxer çocuklar ile çok iyi anlaşır. Sevgi dolu ve çok sadıktırlar. Erken yaşta iyi sosyalleştirilmiş bir Boxer hemen hemen tüm hayvan cinsleri ile de iyi anlaşır. Boxer cinsinin varoluş sebebi sahibini ve ailesini korumaktır. Boxer'lar insanlarla vakit geçirmeyi çok severler.bu sebeple her an çalışmaya veya oynamaya hazırdır. Sahiplerine yeter dedirtecek kadar enerjiktirler. Boxer yaşlandığında atletik vücut yapıları değişmez. Boxer ırkı mükemmel koruma bir köpeğidir ve cesareti tüm dünyada bilinir. Polis ve askeri görevler de kullanılır. Baskın ırk oldukları için eğitimine erken yaşta başlanmalı ve sahibi disiplinli ve tutarlı olmalıdır.

Boxer Yaşam Ortamı

Boxer'lara düzenli günlük yeterince egzersiz yaptırılırsa apartmanda yaşayabilirler. Çok hareketli oldukları için ev içinde kısıtlanabilir. Geniş bahçeli bir ev de daha sağlıklı ve mutlu yaşarlar. Çok sıcak veya çok soğuğa karşı hassas oldukları için çok iyi bir bahçe köpeği değildirler.

Boxer Egzersiz İhtiyacı

Kıpır kıpır, enerjik, yerinde duramayan Boxerlar günlük olarak egzersiz yapmak isterler. Her türlü oyunu çok severler.

Boxer Bakımı

Kısa tüylerinin bakımı çok kolaydır.Çok tüy dökmezler. Hafta da bir kez fırçalamak yeter. Boxer gerekmedikçe yıkanmamalıdır. Boxerlar çok titiz ve temizdirler. Kedi gibi kendilerini temizleyebilirler.


Blogger tarafından desteklenmektedir.